Damien Steven Hirst (7 iunie 1965, Bristol, Anglia) este un artist englez si unul dintre cei mai proeminenti membri ai grupului cunoscut ca "Young British Artists" (Artistii britanici tineri) sau YBAs. Hirst a dominat scena artei din Mare Britanie in anii ’90 si este recunoscut international.

Moartea este o tema centrala in lucrarile lui Hirst. El a devenit faimos pentru o serie in care animale moarte (intre acestea, un rechin, o oaie si o vaca) sunt bine conservate – uneori fiind disectate – in formol. "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living", un rechin de 4,3 metri scufundat in formol intr-o vitrina, a devenit o lucrare iconica a artei britanice din anii ’90.
"For the Love of God" este o sculptura realizata de Damien Hirst in anul 2007, care consta intr-un craniu acoperit de platina incrustat cu 8601 de diamante, incluzand si o pereche de diamante roz localizate pe fruntea craniului. Costul producerii a fost de 14 milioane de lire, iar pretul de vanzare, 50 de milioane de lire, la galeria White Cube din Londra.

Este de asemenea cunoscut pentru picturile "rotitoare" ("spin paintings"), facute pe o suprafata circulara rotitoare, si pentru picturile "punct" ("spot paintings"), care constau in radieri de culoare concentrice.