Criticul Pierre Restany, a fondat grupul Nouveau Realisme (Realismul nou) in apartamentul lui Klein, pe 27 octombrie 1960, membrii fondatori finnd Arman, Francois Dufrene, Raymond Hains, Yves Klein, Martial Raysse, Daniel Spoerri, Jean Tinguely si Jacques Villeglé, iar Niki de Saint-Phalle, Christo si Deschamps s-au alaturat mai tarziu. Acest curent era vazut ca o versiune franceza a Pop Art, iar scopul grupului era stabilit ca "Realismul Nou=O noua abordare perceptuala a Realului".
International Klein Blue si impregnarea materiei: Albastrul este singura culoare pe care artistul o considera "fara dimensiuni si care reaminteste doar cerul si marea, adica tot ceea ce e mai abstract in natura tangibila si vizibila". Yves Klein creeaza tot cu ajutorul IKB-lui constelatii sinilii pe panze de medii si mari dimensiuni, iar buretii, organisme marine vii odinioara, folositi drept instrument de lucru se metaformozeaza in sculpturi-semnificant, prin imbibarea cu pigmentul albastru.
Monogold si iluminarea materiei: Se comporta ca un adevarat alchimist atunci cand, prin acoperirea cu foita de aur, transforma un obiect comun in arta. Aurul simbolizeaza spiritualitatea, interioritatea imateriala a obiectelor, sufletul lor, iar scopul artistului a fost sa prezinte spectatorului "o posibilitate de iluminare a materiei picturale colorate care sa faca orice stare fizica, piatra, stanca, sticle, nori, sa devina obiect de calatorie prin impregnare, pentru sensibilitatea umana in sensibilitatea cosmica si fara nici o limita."
Picturile focului: Tot in aceeasi etapa a Iluminarii Materiei, este prezent si focul. Yves Klein foloseste bucati mari de hartie, carton, panza sau tabla ignifugate, amprentate in prealabil prin atingerea suprafetelor lor cu trupuri ale unor femei unse cu grasime, si creeaza desene cu ajutorul aparatului de sudura ce urmeaza desenul format. Inapoi>>