John Constable (n. 11 iunie 1776 – d. 31 martie 1837) a fost un pictor englez romantic. Nascut in Suffolk, el a fost cunoscut in pricipal pentru picturile cu peisaje ale imprejurimilor casei sale, Dedham Vale, in care a investit o afectiune intensa.

Cele mai faimoase picturi ale sale sunt "Dedham Vale" din 1802 si "The Hay Wain" din 1821. Desi picturile sale sunt acum intre cele mai cunoscute si voloroase din arta britanica, el nu a avut succes financiar niciodata. A vandut mai multe picturi in Franta decat in Anglia.

Stilul sau timpuriu are multe calitati asociate cu lucrarile sale de la maturitate, incluzand o prospetime a luminii, culoare si atingere, si releva influenta compozitionala a marilor maestri pe care i-a studiat. Subiectele obisnuite ale lui Constable, scene din viata normala de zi cu zi, nu erau la moda intr-o era care cauta mai multe viziuni romantice ale peisajelor salbatice si cu ruine.

Constable a pictat multe schite preliminarii la scara, pentru a testa compozitia inaintea picturii finale. Aceste schite mari, cu stilul lor liber si viguros, au fost revolutionare la timpul respectiv, si continua sa prezinte interes pentru artisti, studenti si publicul larg.

Acuarelele lui Constable au fost deasemeni remarcabil de libertine pentru timpul lor: aproape misticul "Stonehenge", 1835, cu un curcubeu dublu, este adesea considerat a fi unul dintre cele mai importante acuarele pictate vreodata.

Intre picturile importante sunt si: "The Hay Wain" (1821), "Salisbury Cathedral" (1825), "The Cornfield" (1826), "Salisbury Cathedral from the Meadows" (1829), "Brighton Beach with Colliers" (1824).