Natura statica: paginatia si constructia obiectelor

Înainte de a picta trebuie sa contemplam. Este bine sa priviti grupul de obiecte ca pe niste personaje. Observati daca obiectele au mai multe unghiuri drepte sau mai multe linii curbe, daca sunt culori calde (oranj, rosu, galben) sau reci (verde, albastru, violet).
În functie de aceste prime perceptii lucrarea va sugera o anumita stare psihica. Identificati anumite atribute, cum ar fi: masculin-feminin, catifelat, aspru. Depistati ce element pare mai viu decât celelalte.
 

Priviti imaginea de ansamblu, stabiliti un centru de interes si observati daca liniile principale de forta ale compozitiei sunt orizontale, verticale sau diagonale. Cadrajul este foarte important. Patratul sugereaza echilibru, dreptunghiul pe lat linistea, dreptunghiul pe înalt, mister, ascensiune etc. De obicei, în natura statica obiectele sunt în numar impar, se folosesc vase, flori, fructe, obiecte cu forme geometrice, iar ca fundal, draperii. Alternam obiectele lucioase cu cele mate, pentru a spori expresivitatea.

PAGINATIA este primul pas ce trebuie facut într-o compozitie plastica indiferent de subiect. Punerea în pagina înseamna organizarea echilibrata si armonioasa a elementelor ce urmeaza a fi desenate si pictate. Prima miscare este sa asezam foaia sau pânza pe orizontala sau verticala,  în functie de caracterul obiectelor ce compun natura statica. A doua miscare este trasarea axelor orizontale si verticale ale pânzei. Dispunem obiectele pe suport echilibrat, astfel încât compozitia sa nu cada în stânga sau în dreapta.

 

Proportionarea înseamna potrivirea dimensiunilor obiectelor în raport cu suprafata suportului pe care le desenam , dar si la marimile proprii ale obiectelor.

CONSTRUCTIA corecta a obiectelor nu este dificila, daca învatam sa masuram. Masurarea se face cu coada pensulei cu care pictam (cu o andrea sau un creion). Aceasta va fi tinuta în pozitie verticala , cu bratul perfect întins, si având, pentru mai mare precizie, un ochi închis.

Masurarea consta în corelarea dimensiunilor principale ale unui obiect, de exemplu, de câte ori intra latimea în înaltime. De exemplu, înaltimea portocalei încape de doua ori în înaltimea sticlei. Abia dupa aceasta masurare trasam pe suport  primele linii.

Constructia presupune:

 

 

Trasarea axei principale

Stabilirea înaltimii si latimii maxime

Masurarea latimilor minime si medii.

Încadrarea într-o forma geometrizata

Desenarea elipselor (unde este cazul)

Accentuarea siluetei.

 

ATENTIE

  • Liniile de constructie trebuie sa fie subtiri, usoare, delicate.
  • Corpurile geometrice trebuie reprezentate în perspectiva(paralelipiped, cub etc)
  • Geometrizarea si masurarea exacta a proportiilor nu sunt legi obligatorii, le putem folosi si la sfârsit,  accentuând constructia din culoare.
  • Desenati fara teama, ca si cum nimeni nu v-ar privi-veti vedea ca veti face lucrari mult mai frumoase!

În lectia a doua vom sustine  aceasta constructie prin culoare, pictând în culori acrilice.

Autor: Elisabeta Volcu

 

Elisabeta Volcu este profesor la Liceul de Arta „H.DARCLEE”,  Braila si preda pictura, desenul, modelaj, istoria artelor, educatie vizuala.

Tehnici  abordate:

pictura în acuarela, tempera, tempera cu ou pe lemn (icoane), ulei pe pânza (peisaje portrete, natura statica, compozitii abstracte etc), tus, penita, carbune, pastel.

Vezi Galerie Elisabeta Volcu>>
 

 

2 thoughts on “Cum sa pictam o natura statica?”

  1. interesant…eu iau lectii de desen si acest sitte ma ajutat sa-mi mai readuc aminte partile principale in construirea viitoarei\\opere d arta\\:):):)):)):)):)):)):)):)):)))…….oricum.bun. sa stiti ca nu sunt multe cele care va dau online aceste lectii de desen .majoritatea sunt carti care costa destul de mult si nus chiar asa de interesante.serios.

Comments are closed.