Curentul Bauhaus (curent care a pornit in Germania) este principalul actor al dezvoltarii teoriei culorilor. Johannes Itten si unul dintre studentii sai , Joseph Albers a studiat in detaliu teoria culorii. In cele ce urmeaza ne vom folosi de rezultatele la care au ajuns pentru a va face o prezentare succinta a acestei teorii.

 Culoarea se schimba in mod constant. Ea este intotdeauna privita in relatie cu culorile din jurul ei. E imposibil sa vedem o culoare in sine si desprinsa de interactiunea cu ceea ce o inconjoara. De exemplu, verdele din imaginea de mai jos arata in mod diferit, in functie de culoarea care il inconjoara. Aceasta se intampla pentru ca fiecare din cele doua culoari influenteaza verdele in mod diferit.

 

Culoarea este inteleasa doar prin filtrul experientei. Trebuie sa ne antrenam privirea pentru a intelege culorile si pentru a vedea diferentele dintre ele. Prin comparatie si contrastul diferitelor culori putem intelege cum interactioneaza acestea si cum sa ne servim de ele.

 

Pictura de mai jos, realizata de Josef Albers e un exemplu ilustrativ pentru ceea ce spuneam mai sus. Ce se intampla, de fapt? E vorba de interactiunea culorilor. Pictura arata ca si cum am avea patru culori diferite cu un patrat transparent deasupra. Transparenta este creata doar de faptul ca avem diferite blocuri de culoare,  usor diferite de culorile inconjuratoare si plasate pe patratele initiale. Concluzia: culoarea nu este absoluta, ci depinde de ceea ce o inconjoara.

 

2 thoughts on “Contrastul culorilor”

  1. buna,
    va rog frumos, imi puteti zice si mie cum sa fac culoare maslinie din culoare verde inchis? cu ce culoare sa il amestec? (la lavabil ma refer)
    multumesc

  2. ce nuanta de verde inchis? de china, veronese, crom, smaragd? masliniu e un termen destul de vag. Cel mai masliniu verde pur mi se pare mie verdele crom. sfatul meu este sa luati separat putin verde si sa il amestecati cu ocru si poate cu un strop de rosu, in cantitati diverse pana va iese ceea ce vreti si atunci veti sti din ce se face. Inca un sfat: nu va hotariti daca va place pana nu il incercati pe perete sau suport, eventual pana nu il vedeti uscat. Pe o suprafata mare culoarea poate arata complet diferita.

Comments are closed.